Sivut

lauantai 15. maaliskuuta 2014

Porolasagne

Kuten kuvasta huomaat, perinteinen lasagnevuoka meinasi tulvia yli. Jos sinulta löytyy isompi uunivuoka, laita ruoka siinä.

Tästä Pirkan lasagnesta on tullut yksi meidän perheen suosikki. Lasagne on suuritöistä ruokaa arkeen, mutta niin pirun hyvää, että aika-ajoin sitä on vaan väännettävä. Kun perinteinen lasagne alkaa kyllästyttää (jos sitä ikinä voi tapahtua), kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä versiota. Kaikkein helpoimmalla lasagnen suhteen pääset tällä broilerilasagnella, joka sekin on hyvää, mutta jotenkin tätä porolasagnea on tullut viime aikoina väännettyä useimmiten ja jo vaikka kuinka monta kertaa.

Ensimmäisellä kerralla olin skeptinen ja jätin kylmäsavuporon pois. Pikku hiljaa olen senkin ruokaan lisännyt ja hyvää sekin on, mutta toimii ruoka myös ilmankin. Ensimmäisellä kerralla taas tein puolukkaketsuppia Pirkan ohjeen mukaan, mutta se ei meillä lyönyt leiville ja jatkossa olen tarjonnut lasagnen ilman. Puolukkaketsupin ohjeen löydät Pirkan sivuilta yllä olevasta linkistä, päätä itse tarjoatko lasagnen sen kanssa vai ilman. 

6 annosta

n. 12 kpl lasagnelevyjä

PORO-TOMAATTIKASTIKE:
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
480 g poronkäristystä (pakaste)
2 rkl voita tai margariinia
 500 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 - 1 ½ tl timjamia
1 - 1 ½ tl rosmariinia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
sokeria

JUUSTOKASTIKE:
100 g kylmäsavuporoa
40 g voita tai margariinia
3/4 dl vehnäjauhoja
9 dl maitoa
½ tl suolaa
200 g punaleima-emmentaljuustoraastetta

PINNALLE:
50 g punaleima-emmentaljuustoraastetta

Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele kohmeinen poronkäristys pieniksi kuutioiksi. Ruskista käristysliha rasvassa. Lisää sipulit ja valkosipulit pannulle kuullottumaan. Kaada joukkoon tomaattimurska. Huuhdo tölkki 1 dl:lla vettä ja kaada sekin kasariin. Lisää mausteet. Anna hautua kannen alla n. 10 min. Hienonna kylmäsavuporo. Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää puolet maidosta koko ajan sekoittaen. Kun kastike alkaa sakeutua, lisää loppu maito ja sekoita edelleen. Kiehauta kastike. Ripottele joukkoon juustoraaste ja kylmäsavuporo. Mausta suolalla. Voitele lasagnevuoka. Kaada vuoan pohjalle n. 1/3 poro-tomaattikastiketta ja levitä päälle lasagnelevyjä. Kaada päälle poro-tomaattikastiketta ja juustokastiketta. Täytä näin myös seuraava kerros. Levitä päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle vain juustokastiketta ja juustoraastetta. Kypsennä lasagnea 200 asteessa n. 35 min uunin alimmalla tasolla. Anna lasagnen vetäytyä n. 10 min ennen tarjoamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti